Feed on
Posts
Comments

Coffee pods

Ekologija jau atėjo ir į kavos rinką. Pirkėjai gali rinktis ekologiškas kavos pupeles, kurios nuo įprastų skiriasi, nes tai – tik rinktinių rūšių kava. Ji auga ir bręsta ypatingomis sąlygomis. Arabika kartais būna maišyta su robusta, tačiau geriau rinktis tokią, kurios sudėtyje vien arabika. Tokia yra ekologiška aukščiausios kokybės kava Cafe Natura „Espresso“. Ši kava rafinuojama specialiu būdu, todėl yra pakankamai stipri, rinktinė, pagaminta pagal geriausią receptūrą. Pupelės turi sodrų ir švelnų skonį, o svarbiausia tokios ekologiškos kavos savybė, kad ji nedirgina skrandžio, nes turi mažiau rūgšties. Kilogramo pakuotė kainuos apie 80 litų, tačiau būsite tikri, jog geriate aukščiausios kokybės kavą.

Kiekviena kavos rūšis turi savo konkretų išskirtinumą, nepakartojamą skonį bei aromatą. Ekologiškai kavai išskirtinumą suteikia kavos auginimo tradicijos, dirva bei klimatas, kuriame jos auga. Kavos uogos renkamos tik mažose, sertifikatus turinčiose plantacijose ir tik rankomis. (Kiti kavos augintojai jos uogas surenka automatiškai). Be to, gamybos procese arabika čia nemaišoma su robusta, kaip kitur. Šios kavos uogos būna visiškai prinokę, skrudinama ne aukštesnėje kaip 800 laipsnių temperatūroje, todėl kavos pupelės nesudeginamos, nesusidaro kancerogenai. Ekologiška kava ne per rūgšti. Rūgštumas įkyriai nedirgina. Gera kava būna normaliai rūgšti. Kavos aparatą, panaudojus šią kavą, lengva išvalyti. Paprastai ji laikoma natūralaus pluošto hermetiškoje kapsulėje. Taip išlieka ypatingas skonis ir aromatas.

Kad būtume tikri, jog geriame ekologišką kavą, reikia tam tikrų žinių apie ją, t.y, reikia būti susipažinus su sąžiningos prekybos reikalavimais. O jie yra labai griežti. Teigiama, jog beveik 80 procentų sąžiningos prekybos sertifikatus turinčių kavų atitinka organinio žemės ūkio reikalavimus. Tokie ūkininkai turi kavamedžių plantacijas, kur nenaudojami jokie įrenginiai ir cheminės medžiagos. Išsilaiko tik tokie ūkiai, kurie yra plėtojami ekologiška kryptimi. Visi turi dalyvauti ekologiškos plėtros programoje. Brazilijos ar Kolumbijos ir kitų populiariausių augintojų yra reikalaujama pernokusių kavos uogelių neišmesti, o tręšti jomis dirvą. Be to, kavamedžiai turi būti sodinami kitų augalų, ypač palmių, šešėlyje. Tailandietiškos ir kitų geriausių kavų augintojai kavamedžius puoselėja saulę užstojančių vaismedžių ir riešutmedžių priedangoje, kartais net 1700 metrų virš jūros lygio aukštyje. Taip po kavamedžiais susidaro įvairiausių vaismedžių lapų paklotas. Nesunku atsakyti, kodėl tokia kava turi kriaušių ar slyvų skonį. Dažniausiai tokie ūkininkai kavamedžius augina ekologiškai, tačiau kartais nedraudžiama naudoti nedidelį kiekį cheminių medžiagų.

Teigiama, jog palanki sveikatai yra žalia kava, kuri ruošiama iš neskrudintų arabikos kavos pupelių. Ši kava panaši į žaliąją arbatą. Joje esančios natūralios augalinės molekulės greitina medžiagų apykaitą, tad rekomenduojama norintiems numesti svorio. Šioje kavoje esanti chlorogeninė rūgštis yra stiprus antioksidantas, naudingas sveikatai. Vis dėlto perspėjama, jog turtintiems aukštą kraujospūdį ar sergantiems širdies ligomis šią kavą reikia gerti saikingai. Be to, jos daug ir neišgersi dėl specifinio skonio.