Feed on
Posts
Comments

Yra daug būdų, kaip pasigaminti gerą kavą, tačiau būtina laikytis tam tikrų taisyklių, kad ji būtų ypatingai skani. Pirmiausiai vanduo turi būti šviežias, o ne pastovėjęs, nes tai keičia kavos skonį. Jei kavą pilsime į šaltą puodelį, ji labai greit atvės, tad puodelius būtina šildyti. Jei kavos aparate, kurį įsigijote, nėra puodelių pašildytuvo – ne bėda. Tuščius puodelius verta pakaitinti mikrobangų krosnelėje. Tokiuose puodeliuose atsiskleis visas kavos aromatas.

Labai svarbu reguliuoti kavos kiekį puodelyje. Espresso kavos jame turi būti apie 7 gramus. Jei įdėsime per mažai – kava bus silpna, jei per daug – ji taps karti. Galima atlikti cukraus testą, kuris parodys, ar capučino kavos putos tikrai stiprios. Ant jų turi laikytis smulkios cukraus kruopelytės.

kava-latteNors lietuviai vadina save kavos gurmanais, tačiau pasiekti, kad gertume tokią kavą kaip “Starbucks“ kavinių tinkle Amerikoje (jis turi apie 60 filialų visame pasaulyje) dar vis negalime. Tai yra mokykla, kokia turi būti kava. Čia yra visos kavos rūšys, kokių tik pageidauja kavinės lankytojas: „Americano“ – espresso su karštu vandeniu, „Cafe au Lait“ – espresso su pakaitintu pienu, „Espresso con Panna“ – su plakta grietinėle, dviejų rūšių „Maschiato“ – espresso su nedideliu kiekiu pieno putų viršuje bei karamelės  sirupu ant putų. Gausite ir „Capuccino – trečdalis espresso, tiek pat karšto pieno ir pieno putų viršuje su cinamonu ar kavos milteliais. Jei pageidaujate šaltos kavos, čia siūloma  „Frapuccino“ –  kremo ir kavos mišinys su ledais. Balta „Mocha“ su šokolado sirupu, „Mocha Valensia“ su apelsinų sirupu ir t.t. Puodeliai būna įvairiausio dydžio – mažiausias 300, didžiausias 700 gramų. Ant puodelių pažymėti laukeliai, pagal kuriuos galima pasirinkti kavą su norimais ingridientais. „Dry“ – daugiau putų su mažiau pieno, „Wet“ atvirkščiai.

Amerikiečiai gamina nežinia ar pačią geriausią, tačiau sakoma, jog stipriausią kavą pasaulyje. Tai kava „Death Vich“, kas išvertus į lietuvių kalbą reiškia „Mirties troškimas“. Tai kava, turinti dvigubai daugiau kofeino nei stiprios įprastos.

paruosta-kavaTačiau pastebimas ir atvirkštinis reiškinys. Ne visi žmonės, ypač kamuojami aukšto kraujo spaudimo, gali gerti labai stiprią kavą su kofeinu, nekalbant jau apie dvigubą jos kiekį puodelyje. Tuomet siūloma paskanauti kavos be kofeino „Decaf“. Ši kava verdama iš kavos pagalvėlių. Ji būna rūgštoka, stipri , aromatinga. Jausmas toks lyg gertum tikrai stiprią kavą.

Nereikia lankytis net amerikietiškose kavinėse, kad sužinotum, kokia kava neturi būti. Jeigu barmenas atneša cappucino,užpiltą pienu ir kremu, o jame matosi burbuliukai – pienas blogai suplaktas arba perkaitintas. Espresso kavos paviršius neturi būti balzganas. Restoranų etiketas reikalauja, kad prie espresso kavos nebūtų paduodama stiklinė vandens.